Geocultural data Alvesta Alvesta kommun

Boplatsområde (29)

Riksantikvarieambetet

Beskrivning

Boplatsområde, ca 150 x 80 meter (NÖ-SV). Vid en år 2004 utförd frivillig utredning med anledning av planerad husbyggnation påträffades 2 härdar, 1 stolphål och 1 kokgrop. Härdarna var 0,8 x 0,6 respektive 0,6 x 0,4 meter stora och hade en brunsvart fyllning med sot, kol och skärvsten. Stolphålet var 0,25 x 0,5 meter stort, stenskott och minst 0,25 meter djupt. Kokgropen gick inte att urskilja i plan, utan upptäcktes vid rutgrävning. Under den ljusa fyllningen i kokgropens övre del, på ett djup av minst 0,4 m fanns ett kompakt lager av skärvsten. Kokgropen fortsatte till ett djup av minst 0,55 m under schaktnivå. Gropen hade i sin nedre del en diameter av ca 0,8 m. Fynd av flinta, kvartsit och bergart. Den relativa dateringen av fyndmaterialet antyder att det fanns bebyggelse vid minst ett tillfälle under tidigmesolitikum och ett tillfälle under mellanneolitikum. (Rapport dnr 321-814-2005)

Heritage Hunter

Första upptäckare
Mikael Olsson
Upptäckare (4139)
1494
Nuvarande väktare
Ingen väktare
Ladda ner appen och erövra platsen
Ladda ner

Fler platser i närheten

Geocultural data Alvesta

Stenkammargrav (6)

Hällkista (?), borttagen i samband med grustäkt. OBS. Fritexterna är inte kvalitetssäkrade. Information kan saknas eller vara felaktig. Berggren, T: […]

Geocultural data Alvesta

Flatmarksgrav (10)

1) Rest sten, borttagen 1945 vid anläggande av torg. Stenen var1.2 m h och 0.85 m tj. Stenen flyttades till […]

Geocultural data Alvesta

Hägnad (65)

Stenmur, 25 m l (N-S), 0,5 m br och 0,6 m h. I S är öppning 2 m br som […]

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontributör

Riksantikvarieambetet

Riksantikvarieämbetet är den nationella myndighet i Sverige som leder och stöder arbetet med att bevara, använda och utveckla kulturarvet. Vår verksamhet ska, tillsammans med de insatser som andra aktörer gör, leda till att de nationella målen för kulturpolitiken och det statliga kulturmiljöarbetet uppfylls.

Lyssna mer!

Ladda ner appen, besök platsen och lyssna till hela berättelsen

Lämna en kommentar